Olabilirsiniz
Anasayfa » Terminoloji » Mikro ve Makro İktisat Arasındaki Fark

Mikro ve Makro İktisat Arasındaki Fark

Editor 06 Ekim 2019 TerminolojiOkunma süresi: 5 dakika

Mikro Ekonomi , bireysel, firma, ev, pazar, endüstri vb. Gibi bireysel bir birimin eylemleri hakkında konuşur. Öte yandan, Makro Ekonomi , ekonomiyi bir bütün olarak ele alır, yani tek bir birimi değil, kombinasyonu değerlendirir. yani tüm firmalar, haneler, uluslar, endüstriler, pazarlar, vs.
‘Ekonomi’, insanların sınırlı kaynakları, isteklerini yerine getirmek için (sınırsız) mal ve hizmetlere dönüştürmek için nasıl birlikte çalıştıkları ve aynı şeyi kendi aralarında nasıl dağıttıklarının incelenmesi olarak tanımlanmaktadır. Ekonomi, Mikro Ekonomi ve Makro Ekonomi olmak üzere iki ana bölüme ayrılmıştır.

İlgili Konu: Gelişmiş Ülkeyle Gelişmekte Olan Ülke Arasındaki Fark
Şimdi bu iki kavramı maddeler halinde ele alalım.
Mikro Ekonomi
Sınırlı kaynakların bireylerin isteklerini yerine getirmek için nasıl tahsis edildiğini tespit eder. Azami verim ve sosyal refah elde etmek için kaynakların mümkün olan en iyi şekilde kullanılması için koşulları belirler.Malların (tamamlayıcı mallar) fiyat ve miktarları ile ikame ürünlerin ve fiyatlarının belirlenmesinde kilit bir rol oynar.

  1. Bireysel tüketici davranışını inceleyen ekonomi dalı.
  2. Bireysel ekonomik değişkenler
  3. Operasyonel veya iç konulara uygulanır
  4. Talep, arz, ürün fiyatlama, üretim, tüketim, ekonomik refah gibi konuları kapsar.
  5. Ekonomideki üretim faktörlerinin (emek, sermaye vb.) fiyatları ile birlikte, bir ürünün fiyatının belirlenmesinde faydalıdır.
  6. Gerçekçi olmayan varsayımlara dayanır, yani mikroekonomide toplumda mümkün olmayan tam bir istihdam olduğu varsayılmaktadır.

Artıları:

  • Belirli bir ürünün fiyatlarının ve aynı zamanda arazi, emek, sermaye, organizasyon ve girişimci gibi çeşitli üretim faktörlerinin fiyatlarının belirlenmesinde yardımcı olur.
  • Serbest bir işletme ekonomisine dayanmaktadır, bu da işletmenin karar vermede bağımsız olduğu anlamına gelir.

Eksileri:

  • Tam istihdam varsayımı tamamen gerçekçi değildir.
  • Ekonominin sadece küçük bir kısmını analiz ederken, daha büyük bir kısmına el değmeden bırakılır.
İlgili   Marksizm

youtube kanalımıza abone ol

Makro Ekonomi

Makroekonomide, bütün ekonomik olaylar veya genel ekonomi hakkında konuşulur.Temel olarak toplam değişkenlerin davranışını, performansını ve tüm ekonomiyi etkileyen konuları ele alır.

  1. Bütün ekonominin (ulusal ve uluslararası) davranışını inceleyen ekonomi dalı.
  2. Toplam ekonomik değişkenler
  3. Çevre veya dış konulara uygulanır.
  4. Milli gelir, genel fiyat seviyesi, dağıtım, istihdam gibi çeşitli konuları kapsar.
  5. Genel fiyat seviyesinde istikrarı korur ve ekonominin enflasyon, deflasyon, reflasyon, işsizlik ve bir bütün olarak yoksulluk gibi ana sorunları çözer.
  6. Tüm mikro ekonomik değişkenlerin sabit olduğunu varsayar.

Artıları:

  • Açık ve fazlalık nedenleriyle birlikte ödemeler dengesinin belirlenmesine yardımcı olur.
  • Ekonomik ve mali politikalara karar vermede yardımcı olur ve kamu maliyesi meselelerini çözer.

Eksileri:

  • Analizi, agregaların homojen olduğunu söylüyor, ancak öyle değil çünkü bazen heterojen.
  • Sadece bireyin refahını önleyen toplam değişkenleri kapsar.

Mikro ve Makro İktisat Arasındaki Temel Farklılıklar

Aşağıda verilen hususlar, mikro ve makro iktisat arasındaki farkı ayrıntılı olarak açıklamaktadır:

  1. Mikroekonomi, ekonominin belirli bir bölümünü, yani bir bireyi, hane halkını, şirketi veya endüstriyi inceler. Ekonominin sorunlarını bireysel düzeyde ele alır. Öte yandan, Makroekonomi bütün ekonomiyi tek bir birimden bahsetmeyen, milli gelir, genel fiyat seviyesi, toplam tüketim gibi toplam birimleri inceler.
  2. Mikroekonomi, bireysel ekonomik birimlere vurgu yapıyor. Buna karşı, makroekonominin odağı toplam ekonomik değişkenler üzerinedir.
  3. Mikroekonomi operasyonel veya içsel konulara uygulanırken, çevresel ve dışsal konular makroekonominin konusudur.
  4. Mikroekonominin temel araçları talep ve arzdır. Buna karşılık, toplam talep ve toplam arz makroekonominin temel araçlarıdır.
  5. Mikroekonomi, bireysel bir ürün, firma, ev, endüstri, ücretler, fiyatlar vb. ile ilgilenir. Buna karşılık, Makroekonomi, milli gelir, ulusal üretim, fiyat seviyesi, toplam tüketim, toplam tasarruf, toplam yatırım gibi konuları ele alır.
  6. Mikroekonomi, belirli bir malın fiyatının talep edilen miktarı ve tedarik edilen miktarı nasıl etkileyeceği gibi konuları kapsar. Buna karşın, Makroekonomi, işsizlik, para / maliye politikaları, yoksulluk, uluslararası ticaret, fiyatlardaki enflasyonist artış, açık gibi bir ekonominin ana konularını kapsamaktadır.
  7. Mikroekonomi, tamamlayıcı ve ikame malların fiyatları ile birlikte belirli bir malın fiyatını belirlerken, Makroekonomi genel fiyat seviyesinin korunmasına yardımcı olmasının yanı sıra, enflasyon, deflasyon, enflasyonun düşürülmesi, yoksulluk, işsizlik gibi önemli ekonomik sorunların çözülmesine yardımcı olur.
  8. Herhangi bir ekonomiyi analiz ederken, mikroekonomi aşağıdan yukarıya bir yaklaşım alırken, makroekonomi yukarıdan aşağıya bir yaklaşım olarak değerlendirilir.

Bu yazıyı beğendiysen, bu kategoride yer alan Nihilizm nedir? başlıklı bir önceki yazımı da okuyabilirsin.Ayrıca bizi Facebook Twitter , Youtube , Google+ ve İnstagram gibi sosyal ağlarda takip edebilirsin..

Bunlarda İlginizi Çekebilir!



 # # # #

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Son Makaleler